Rólunk
   Termékeink
   Szolgáltatásaink
   Üzleteink
   Akciók
   ÁSZF
   Ajánlatkérő lap

F+F Csapágy-Simmering Bt.
E-mail: info@ffcsapagy.hu

TERMÉKEINK

 
Csapágyak
- mély hornyú golyóscsapágyak CR szimeringgel 

Tulajdonságok:
A mély hornyú golyóscsapágyakat széles körben alkalmazzák. Egyszerű kivitelűek, nem szedhetôk, igen nagy fordulatszámokon is használhatók, üzem közben nem kívánnak különleges figyelmet, vagy karbantartást. E tulajdonságok, valamint a kedvezô ár miatt a gördülôcsapágyak között a mély hornyú golyóscsapágyak a legnépszerűbbek. Az SKF a mély hornyú golyóscsapágyakat sokfajta kivitelben és széles mérettartományban gyártja, mind egysorú, mind kétsorú kivitelben.

- hengergörgôs csapágyak

Tulajdonságok:
Az SKF a hengergörgôs csapágyak széles típus- és méretválasztékát gyártja, elsôsorban kosárral ellátott egysoros, de egy- vagy kétsoros telegörgôs, valamint keresztgörgôs hengergörgôs csapágyakat is. Az SKF gyártási programjában találhatók még szerszámgépipari alkalmazásokhoz fokozott pontosságú egy- vagy kétsorú hengergörgôs csapágyak hengerművi és más nehézüzemi csapágyazásokhoz. Részletes adatok a "Pontossági csapágyak" és "Csapágyak nehézüzemi alkalmazásokhoz" című SKF kiadványainkban találhatók. Valamennyi SKF hengergörgôs csapágy a fejlôdés legújabb eredményeit képviseli. A görgô/futópálya érintkezés geometriai viszonyai jelentôs mértékben javultak a "logaritmikus" profil bevezetésével, mely az érintkezés mentén optimális feszültségeloszlást biztosít. Az alkalmasan megválasztott felületi érdességek a kenôanyagfilm kialakítását és a hengergörgôk ideális gördülômozgását elôsegítik.

- tűgörgôs csapágyak

Tulajdonságok:
A tűgörgôs csapágyak olyan hengergörgôs csapágyak, melynek görgôi átmérôikhez képest vékonyak és hosszúak. Ezeket hívják tűgörgôknek. Alacsony keresztmetszetük ellenére a csapágyak terhelhetôsége nagy, és így rendkívüli módon elônyösek olyan alkalmazásokra, ahol radiális irányban korlátozott hely áll rendelkezésre. A tűgörgôk profilja olyan, hogy azokon a terhelés a görgôvégek felé haladva kissé csökken. A tűgörgôk és a futópálya közötti módosított vonalérintkezés azt jelenti, hogy a görgôvégeken a káros feszültségek elkerülhetôk.

- beálló golyóscsapágyak

Tulajdonságok:
A beálló golyóscsapágy két golyósora a külsô gyűrűben közös gömbfelületű pályán gördül. A csapágy ennek következtében beálló, érzéketlen a tengely és a csapágyház középvonalának kisebb szögeltérésére. Ezért különösen olyan csapágyazásokra alkalmas, ahol a szerelési hibákból, vagy a tengely lehajlásából szöghibák keletkezhetnek. Azoknál az alkalmazásoknál, ahol a beálló golyóscsapágy terhelhetôsége nem elegendô, helyette beálló görgôscsapágyakat kell alkalmazni, amelynek hasonló beálló tulajdonsága van.

- beálló görgôs csapágyak

Tulajdonságok:
A beálló görgôscsapágy két görgôsora a külsô gyűrűben gömbfelületű pályán, a belsô gyűrűn két - a csapágytengelyhez képest szög alatt hajló-homorú futópályán fut. A csapágy önbeálló, következésképpen érzéketlen a tengely és a ház középvonalainak szögeltérésével és a tengelyhajlásból eredô szögeltérésekkel szemben. A radiális terhelésen kívül a csapágy mindkét irányban ható tengelyirányú terhelés felvételére is alkalmas. Az SKF beálló görgôscsapágyak igen nagy erôkkel terhelhetôk, mert a csapágy hosszú, szimmetrikus görgôi nagy átmérôjűek. A csapágyak belsô kialakítása némileg eltérô a csapágysorozattól és mérettôl függôen, de valamennyi a műszaki fejlôdés legújabb eredményeit képviseli. A futópálya különleges geometriai kialakítása és optimális felületi megmunkálása biztosítja - különösen az E, CC és CAC sorozatú csapágyak-minimális csapágysúrlódását.

- axiális golyóscsapágyak

Tulajdonságok:
Az SKF axiális golyóscsapágyakat egyirányú és mindkétirányú axiális terhelésre is gyárt.
Axiális golyóscsapágy, egyirányú terhelésre.
Az ilyen típusú axiális golyóscsapágyak egyirányú axiális terhelés felvételére alkalmasak és képesek a tengelyt axiálisan egyirányban rögzíteni, azonban radiálisan nem terhelhetôk. Az egyirányú terhelésre készült axiális golyóscsapágy egy futópályával ellátott tengelytárcsából, egy golyós kosárból és egy futópályával ellátott fészektárcsából áll. A fészektárcsa igény szerint sík vagy beálló felfekvô felülettel kapható.
Axiális golyóscsapágy mindkét irányú terhelésre.
Ezek az axiális golyóscsapágyak alkalmasak mindkét irányú axiális terhelés felvételére és így felhasználhatók a tengely mindkét irányú rögzítésére. Radiálisan azonban ezek a csapágyak sem terhelhetôk.

- Y csapágyazások

Tulajdonságok:
Y csapágyakkal egyszerű és gazdaságos csapágyazás lehetséges. Ezek a csapágyak igen alkalmasak mezôgazdasági, építôipari és textilipari gépekbe, szállítóberendezésekbe, ventilátorokba, valamint élelmiszeripari- és csomagológépekbe. Az Y-csapágyak alkalmasak mérsékelt beállítási szöghibák kiküszöbölésére, azonban nem engedik meg az axiális elmozdulást, s ezért elmozduló csapágyként nem építhetôk be. A csapágyak tehát lehetôleg közel helyezkedjenek el egymáshoz, ha pedig ez megoldhatatlan, akkor rugalmas acéllemez fallal kell ôket megtámasztani, nehogy a tengely hôtágulása vagy más hasonló behatás következtében túlságosan nagy terhet kelljen hordozniuk.

- CR

Tulajdonságok:
Tömítések, O-gyűrűk, ráncos (harmonika) tömlôk, tengelykapcsoló-ütközôk stb. természetes kaucsukból, elasztomerbôl, szilikonból, fluorszilikonból, fluorkarbonátból, poliizobutilénbôl vagy etilénpropilénbôl. Gumi-fém alkatrészek rugalmas lengéscsillapító felfüggesztésekhez, mint szilentblokkok, motortartók és végütközôk.

- siklócsapágyak

Tulajdonságok:
Szárazon futó siklócsapágyak háromrétegű kompozit anyagokból forgó-, lengô- és hosszmozgásokhoz. Szállíthatók, mint perselyek milliméter- és hüvelyk méretekben, peremes perselyek, nyomótárcsák, szalagcsíkok.

- lineáris csapágyazások

Tulajdonságok:
Lineáris golyóscsapágy, lineáris golyóscsapágy/radiális csapágy kombinációk, lineáris csapágyegységek, precíziós ház, tengelytámasz és precíziós tengelyvezetékek.

- ferde hatásvonalú golyóscsapágyak

Tulajdonságok:
A ferde hatásvonalú golyóscsapágyaknak a belsô és a külsô gyűrűjében a futópályák a csapágy tengelyének irányában egymáshoz képest eltoltan helyezkednek el. Ez azt jelenti, hogy ezek a csapágyak különösen alkalmasak összetett terhelések, azaz egyidejűleg ható radiális és axiális terhelések felvételére. Az SKF ferde hatásvonalú golyóscsapágyak típusok és méretek széles választékában készülnek. Az SKF gyárt nagypontosságú ferde hatásvonalú golyóscsapágyakat a szerszámgépekhez, nagyméretű egy-és kétsoros ferde hatásvonalú golyóscsapágyakat nehézipari alkalmazásokra, valamint kerékagy csapágyegységek millióit a gépkocsiipar számára.

- gömbcsuklók

Tulajdonságok:
Csapágyelemek térbeli beállító mozgásokhoz vagy oszcilláló billenô- és lengômozgásokhoz. Szállíthatók, mint radiális gömbcsuklók milliméter- és hüvelyk méretekben karbantartást alig igénylô csúszófelületekkel az alábbi párosításban
-acél/acél
és a karbantartást egyáltalán nem igénylô párosításokban:
-acél/kompozit szinter bronz
-acél/PTFE szövet
-acél/üvegszálvázas műanyag + PTFE
-acél/különleges bronz

- kúpgörgôs csapágyak

Tulajdonságok:
A kúpgörgôs csapágyak belsô és külsô gyűrűjének futópályája, valamint a közöttük elhelyezkedô görgôk kúpos kialakításúak. A futópályák kúpfelületeinek meghosszabbítása a csapágytengelyen egy pontban metszik egymást. Ez azt jelenti, hogy a gördülési viszonyok optimálisak. A kúpgörgôs csapágyak belsô felépítésük folytán különösen alkalmasak kombinált (egyidejű radiális és axiális) terhelések felvételére. A csapágy axiális teherbíró képességét fôképpen az érintkezési szög határozza meg, mely a külsô gyűrű futópályájának fél kúpszöge. A kúpgörgôs csapágyak általában szétszedhetô kivitelűek, vagyis a belsô gyűrű a görgôkkel és kosárszerkezettel egy egységet képez, mely a külsô gyűrűtôl függetlenül szerelhetô.

- vasúti jármű csapágyak

Tulajdonságok:
Szabványos csapágyak, különleges csapágyak, csapágyházak és csapágyazási egységek mindennemű vasúti járműhöz:

 • vasúti ágytokcsapágyazások mozdonyokhoz, személy- és tehervonatokhoz, villamosvasutakhoz, stb. hengergörgôs-, beálló görgôs-és kúpgörgôs csapágyakkal, és gömbgrafitos, acélöntésű és könnyűfém csapágyházakkal
 • TBU kúpgörgôs ágytokcsapágyazási egységek
 • Felfüggesztô marokcsapágyak és marokcsapágyegységek
 • Villamosvasutak vontatómotorjainak és hajtóműveinek csapágyazásai
 • Forgózsámolyok talpcsapágyai

Keresztgörgôs- és golyóscsapágyak darukhoz, rakodókhoz stb.

- szerszámgép csapágyak

Tulajdonságok:
Csúcsnélküli köszörűgépek mindennemű hengeres és forgásszimmetrikus munkadarab átmenô és beszúró köszörüléshez.

- vékonygyűrűs csapágyak

Tulajdonságok:
Golyóscsapágyak, melyeknek gyűrűkeresztmetszete különösen kicsi, és egy sorozaton belül keresztmetszetük állandó, súlyuk csekély, merevségük nagy, nagy belsô átmérôjük által könnyű szerkezetek nagy merevségű csapágyazásokhoz alkalmasak, pl. robotok csuklóinak csapágyazásához.
Szállíthatók több méretsorozatban, és tömített és tömítetlen kivitelben, mint - mély hornyú golyóscsapágyak
- ferde hatásvonalú golyóscsapágyak
- négypont-érintkezésű csapágyak

- miniatűr csapágyak

Tulajdonságok:
Szabványos és különleges kis méretű golyóscsapágyak általában nagypontosságú kivitelben mindennemű mechanikai, optikai, elektromos és elektronikus eszközökhöz. Szállíthatók, mint

 • mély hornyú és ferde hatásvonalú golyóscsapágyak csapágyacélból, rozsda- és saválló acélból, berillium-bronzból, gyorsacélból és Viriumból milliméter- és hüvelyk méretekben tömítésekkel vagy azok nélkül peremmel vagy anélkül a külsô gyűrűn
 • beálló golyóscsapágyak
 • axiális golyóscsapágyak
 • vékonygyűrűs golyóscsapágyak
 • háromgyűrűs csapágyegységek
 • kötél- és futógörgôk
- golyók

Tulajdonságok:
A golyók, hengergörgôk és tűgörgôk külön is szállíthatók. A gördülôelemeket önmagukban alkalmazva, gazdaságos, teljes csapágyazások hozhatók létre, fôként nagy terhelések és kis fordulatszámok vagy rezgômozgások esetén, ha biztosítjuk, hogy a csatlakozó alkatrészek gördülôpályaként működjenek, a csapágygyűrűknek megfelelô minôségben és keménységben.

- csapágyházak

Tulajdonságok:
Szabványos és különleges csapágyházak, különösen nagy beálló görgôs csapágyak számára, sok méretben és kivitelben. Beépítésre kész csapágyazási egységek forgó- és beégetô kemencékhez, nyitott hajtóművek tengelyvégeihez, nagy villamosgépekhez, hajócsavartengelyekhez és -kormányokhoz stb.

- tengelyanyák és biztosítólemezek

Tulajdonságok:
Az SKF a tengelyanyák széles választékát gyártja, amelyeket akár tengelyre, akár lehúzóanyaként alkalmazhatók. Csapágyak és más alkatrészek tengelyen való rögzítésére szolgálnak, és megkönnyítik a csapágyak le-és felszerelését lehúzóhüvelyen vagy kúpos tengelycsapon.
 
Az MB és MBL típusú biztosítólemezek a kisebb tengelyanyák rögzítésére, míg az MS típusú biztosítókengyelek a nagyobb anyákhoz valók. A tengely hornyába illeszkednek, és a megfelelô helyzetben kapcsolódnak a tengelyanyához.

- SKF olajnyomásos szerelés
- csapágy lehúzás

Kérje csak errôl a fejezetrôl szóló magyar nyelvű katalógusunkat.

- autós termékek (kerék készletek, vízpumpák, szíjfeszítô görgôk, toronycsapágyak)
SKF Kenéstechnika

Zsírok
Zsírzópumpák
Automata zsírzópatronok
SKF Csapágyszerelô szerszámok és műszerek

- csapágy melegítôk
- csapágylehúzók
- csapágyszerelô szerszámok

 

 

 

 

  

  
- indukciós melegítôk
- hidraulikus lehúzók
- zsírzópumpák


Bôvebb tájékoztatás:         www.skf.hu
SKF Szerviz tevékenységek

- rezgés diagnosztika
- állapot vizsgálat
- karbantartási szerzôdés 

 


Loctite, Nicro ragasztás technika

- csapágy- és csavar rögzítések
- felületi tömítôanyagok
- egyetemes ragasztók
- pillanatragasztók
- fém- és kontakt ragasztók
  

- szórható fémbevonatok
- lánc spray
- szilikon spray
- csavarlazító spray
- vágó-, fúró-, üregelô spray

BAHCO Kéziszerszámok

- csillag-, villás-kulcsok
- csavarhúzók
- fűrészek
 

- fogók
- ütô-, vágó-, fúró szerszámok
- reszelôk

FABORY Kötôelemek

- lemezcsavar
- belsô kulcsnyílású csavar
- horganyzott csavarok

- hatlapfejű csavarok
  

- tiplik, sasszegek
- rugós alátétek
- anyák

  
Hajtástechnikai elemek

- ékszíjak
- ékszíjtárcsák
- tengelykapcsolók
- fogasszíjak
- fogasszíjtárcsák
Tömítô elemek

- szimeringek
- O gyűrűk
- zsinórtömítések
- különbözô tömítések
TENTE ipari görgôk

- normál műszergörgôk
- ikerkerekes görgôk
- kis teherbírású műszergörgôk
- ipari görgôk gumikerékkel
- ipari görgôk nylonkerékkel
 
 

- kis teherbírású ipari görgôk
- bútorgörgôk
- kerekek műszergörgôkhöz
- kerekek ipari görgôkhöz
- nagy teherbírású iparikerekek
IWIS Görgôsláncok

- hosszú élettartamú standard láncok
- korróziómentes láncok
- karbantartásmentes láncok
- patent- és félszemek
- lánckerekek
Katalógusok

- SKF fôkatalógus
- A rezgésdiagnosztika elemei
- SKF autós katalógus
- SKF CR katalógus
- SKF gömbcsuklós katalógus
- SKF karbantartási kézikönyv
- SKF lineáris kézikönyv
- SKF miniatűr katalógus
- SKF nagyhômérsékletű csapágyak katalógusa
  

- SKF nagyméretű csapágy katalógus
- SKF precíziós csapágyak katalógusa
- SKF Seeger katalógus
- SKF SNL csapágyház katalógus
- SKF tűgörgôs csapágy katalógus
- SKF Y csapágy katalógus
- és még sokféle SKF katalógus

Kiegészítô termékek

- seeger gyűrűk
- NORMA bilincsek
- zsírzógombok
  

- STAUFER zsírzók
- zsírzószárak
- alumínium és réz alátétek